Egy amatőr futónő naplója

futasrol_noknek_sziv_bajnokai_2

Jószívű vagy? Sétálj a szívbeteg gyermekekkel!

“A doktorbácsi megvarázsolta a szívecském, mert beteg volt.”  – meséli az 5 éves Bognár Enikő örökmozgó kislány, aki szintén szívbeteg 7 éves nővérével ott lesz  az Ironman 70.3 Budapest rendevényén, a Szív Bajnokai által szervezett közös sétán.  Az eseményen bárki részt vehet, aki szeretné, hogy a ironmanek nyomdokain lépegető kis betegek, egy futóverseny igazi rajtjához hasonló tömegben tehessék meg a számukra kimért  500 méteres távot. Csak jószív kell hozzá, még nevezned sem kell. Te ott leszel?

Így indult a Szív Bajnokai mozgalom

2012-ben Beck Monika benevezett élete első futóversenyére, ahol 'Szívbeteg vagyok, pacemakerrel futok' feliratot viselt a pólóján.

Beck Mónika, Pannával - mindketten szívbetegek.

Beck Mónika, Pannával – mindketten szívbetegek.

Beck Monika, pacemakerrel fut és immár triatlonozik is. Biztosan hallottál már róla, ha egy ideje futsz.  Két éve lett a Szív Futónagykövete, azóta ismerjük egymást. Töretlen lelkesedéssel biztatja sorstársait, hogy bátran merjenek sportolni, bátran merjenek teljes életet élni,  természetesen az orvosi utasításokat szigorúan figyelembe véve. Egyik legfontosabb küldetése, hogy megossza a közösségi sportolás örömét a szívbeteg gyermekekkel és megmutassa számukra, hogy az ő életükben is van helye a futásnak, úszásnak vagy bringázásnak.

Panna is ott lesz a sétán
Panna is ott lesz a sétán

A terhesség 6. hónapjáig minden rendben volt Pannával. Aztán az orvos azt mondta, hogy nem látja az aorta ívet a babánál. Pannát 6 hetesen megműtötték és azóta is több beavatkozáson esett át. Három és fél hónapos volt, amikor megbeszéltük, hogy 'Kislányom, megmutatjuk, hogy mindenre képesek vagyunk!' - meséli Panna anyukája.

A szívbeteg kisgyermekekkel 2015. augusztus 23-án 11:15-kor indul  a a közös séta, a Kopaszi-gáton

Olimpikonok,  ironman triatlonisták kísérik őket  és akárt te is ott lehetsz,  a kis bajnokok  500 méteres kihívásán.

” A szív apró bajnokai, olyan szívbeteg gyermekek, akik születésüktől fogva másképp élnek. Mosolygó, csillogó szemű, félénk apróságok, gyógyulófélben vagy betegen a kórházi ágyban, felmentve a testnevelési óra alól, ők a szívbeteg gyermekek, az élet apró hősei! A szív bajnokai, a hét minden napján megküzdenek a betegségükkel, bátran elviselik a kórházi élet hosszú és néha fájdalmas pillanatait. A Gottsegen György Kardiológiai Intézet Gyerekkardiológiai osztályának apró lakói, szinte mindannyian tudják milyen a kórházi élet, ki a fehérköpenyes doktor néni, miért kell mindennap gyógyszert szedni vagy néha miért kapnak injekciót. A “Vasemberek nyomdokain sétálva” rendezvény 500 méteres gyaloglása,  ezeknek a gyerekeknek, az első lépés lesz a gyógyulás felé.” – mondja Beck Moni.

Ezzel egy időben, egy nem mindennapi fotókiállításra is sor kerül a rendezvény helyszínén. Őszi Szilvia sportfotós, közel egy éven keresztül részese lehetett a Gyermekszív Központ életének. A néhol szívbemarkoló, néhol boldogságról szóló pillanatképek megtekinthetőek lesznek az Ironman 70.3 Budapest helyszínén.

fotó: Őszi Szilvia

fotó: Őszi Szilvia

Bognár Enikő és Évi is ott lesznek a sétán
Bognár Enikő és Évi is ott lesznek a sétán

Évikének 2014-ben volt szívműtétje. A pitvarok közt egy 2 cm-es lyukat zártak be a műtét során, és az egyik szívbillentyűjét is plasztikázni kellett. Most gyógyszert szed. Ő már mindent csinálhat, mint a többi kisgyerek, csak egy kicsit könnyebben elfárad. Enikőnek aorta szűkülete volt és az egyik billentyűjével is van egy kis probléma. Mivel őt nem olyan rég műtötték, így neki egyelőre nem szabad ugrálnia, szaladgálnia, de ezt nehéz betartani, mert egy örökmozgó kislány. - meséli az anyukájuk, Andrea

 

Bognár Enikő és testvére Éva - mindketten a Szív Bajnokai

Bognár Enikő és testvére Éva – mindketten a Szív Bajnokai

Ha augusztus 23-án kint leszel a Kopaszi gáton, menj oda a rajtvonalhoz és sétálj egyet a Szív Bajnokaival. Nagyon fontos nekik, hogy azt érezzék, számukra is van hely egy sportos rendezvényen, hogy nekik is lehetőség a sportos élet!

A nevükben is köszönöm, ha ott leszel!

A Bognár kislányokkal készített beszélgetést e bejegyzés alatt olvashatod, ha lejjebb gördítesz.

Talákozunk a Szív Bajnokai sétán!

Jó futást!

 

Györgyi

 

A Szív Bajnokai család

Bognáréknál a szív központi téma, hisz a család két kicsi lánya szívbeteg. Szerettem volna megtudni, hogy mennyiben más egy olyan család élete, ahol a gyerekek szív problémákkal küzdenek. Vajon mit jelent ez a hétköznapokban? Krémer Andrea, a Bognár kislányok anyukája volt olyan kedves és betekintést engedett életükbe. A két kislány, Enikő és Évike is mesélnek mindennapjaikról.

A mindennapokban mit jelent nektek az, hogy a gyerekek szívbetegek?

A lányok mindennapját úgy alakítjuk ki, mint az egészséges gyerekekét. Ugyanazt csinálják mint a társaik. Nekem kell figyelnem egy picit jobban rájuk. Évike 7 éves lesz októberben , neki 2014– ben volt szívműtétje. A pitvarok között volt neki egy 2cm lyuk amit befoltoztak, és az egyik szívbillentyűjét kellett plasztikázni. December óta gyógyszert kell szednie. Enikő 5 éves, neki idén júniusban volt a szívműtétje. Aortaszűkülete volt amit megszüntettek, és az egyik szívbillentyűjével is van egy kis probléma.

Egy kisgyermek örökmozgó, a ti életetekben mit jelent a mozgás? Mit szabad, mit nem szabad tennie?

Enikőre teljes mértékben igaz , az hogy örökmozgó. Sokat szoktunk sétálni, kirándulni , kerékpározni járni. Évikének már mindent szabad csinálni, csak kicsit könnyebben elfárad ,mint a többiek. Enikőnek, – mivel ő még csak most van túl a műtéten – kevesebbet szabadna ugrálni, szaladgálni egyenlőre. De vele ezt nagyon nehéz betartatni ,mivel egy örökmozgó kislány.

A gyermekeid mozgás iránti vágyai és lehetőségei mennyire vannak közel vagy távol egymástól?

A mozgás iránti vágyak és lehetőségek részben közel vannak egymáshoz mind a 2 lánynál .

Szülőként hogyan tudod neki elmagyarázni azt, hogy neki valamit miért nem szabad vagy miért kell?

Tud róla Évike és Enikő is, hogy az ő szívecskéjük beteg, és ezért vannak olyan dolgok, amiket nem szabad csinálni. Például Enikő szeretne már biciklizni, szaladgálni, játszótérre menni, de elmagyaráztam neki , hogy csak akkor mehetünk,  ha Orsolya doktor néni azt mondja, hogy szabad .

Miért tartod fontosnak, az Ironman 70.3 Budapest rendezvényen szervezett sétát? Hogyan készültök rá?

Mai rohanó világban  sajnos azt veszem észre, hogy a gyerekek egyre kevesebb időt töltenek mozgással, inkább a számítógép és a tv előtt ülnek egész nap. A sétát azért tartom, fontosnak mert a lányok a kis sorstársaikkal (Szívbajnokokkal) tölthetnek egy kellemes napot a mozgás jegyében. Tavasszal vettünk már részt hasonló sétán Beck Monikáékkal és a Bajnokokkal. Nem készülünk rá külön, a lányoknak mondtam,hogy megint megyünk sétálni, amit ők nagyon várnak már.

Most pedik következzenek a lányok – Enikő és Évike

Mutatkozzatok be, kérlek.

Bognár Éva Annamária vagyok és 7 éves leszek októberben.
Bognár Enikő Irma a nevem és 5 éves vagyok.

Mit szeretsz játszani a legszívesebben?

Évike: Nagyon szeretek rajzolni , táncolni , babázni.
Enikő: Én is szeretek rajzolni, bújócskázni , vonatozni.

Szoktatok sportolni?

Évike: Az óvodából jártunk gyógyúszásra, ahol megtanultam úszni. Szeptemberben kezdem az iskolát, és onnan is fogunk úszni járni. Tavasszal megtanultam biciklizni kitámasztó kerék nélkül. Voltunk ovis futóversenyen májusban, és októberben már az iskolában is lesz városi futóverseny. Sajnos én voltam az utolsó , de én is kaptam díjat.

Enikő: Szeretek ugrálni, szaladgálni, bicajozni. Anya azt mondta, hogy most nem szabad szaladgálni, ugrálni, játszótérre menni, amíg a doktor néni nem mondja, hogy lehet. Vigyázni kell a sebecskémre!

Szerintetek miért fontos a sportolás? Mit hallottatok róla?

Évike: Az óvodában mondták az óvonénik , hogy azért fontos a sportolás, hogy egészségesek legyünk és ne legyünk betegek.

Enikő: Hogy ne legyünk betegek, anya azt mondta.

Mi az a sport amit legszívebben kipróbálnátok?

Évike: Úszás, szeretek úszni.

Enikő: Hát, nem tudom! Sportolni? Futni a futómanóval!

Úgy tudom, hogy a doktorbácsik, doktornénik a szíveteket gyógyítják. Mi a baja a szíveteknek?

Évike: Lyukas volt a szívecském és azt kellett megműteni. Most reggeli közben kell gyógyszert szednem azt mondta a doktor néni. Majd ha nagyobb leszek, akkor lehet, hogy még meg kell majd megint műteni a szívemet.

Enikő: A doktor bácsi megvarázsolta a szívemet, mert beteg volt. A doktor néni megszokta csiki – mikizni (ultrahangozni) a pocimat, hogy megnézze, hogy jól van –e szívecském.

Ha teljesen meggyógyul a szíved, mi az amit biztosan ki fogsz próbálni?

Évike: Szeretnék, majd úszni mint a bácsik és a nénik a tévében.

Enikő: Lovagolni.

Lesz egy nagy verseny az Ironman 70.3, ahol híres sportolókkal fogtok együtt sétálni Miért mentek el erre a sétára anyukáddal?

Évike: Azért , hogy sétáljunk egy jó nagyot, Monival és a többi gyerekkel, akiknek ugyanúgy beteg a szívecskéje, mint az enyém.

Jó sétát, és a legjobbakat lányok!